Geloof jij dat innovatie belangrijk is voor het voortbestaan en onderscheiden van jouw organisatie? En krijg jij tegelijkertijd een beetje de kriebels van dat gezemel over creativiteit en vind je dat het niet voor jou is weggelegd? Dan ben je in goed gezelschap. Veel ondernemers zien het belang van innoveren in onze snel veranderende wereld. En veel van diezelfde ondernemers vinden creativiteit een stuk vager en denken dat het meer iets voor anderen is. Bij designers, reclamemakers en kunstenaars. En dat klopt. Deels. Creativiteit is daarnaast ook de basis die je nodig hebt om te kunnen innoveren. Creativiteit is de capaciteit om iets nieuws en nuttigs te creëren. Pas als je deze capaciteit hebt benut, kun je de vervolgstap maken naar innovatie wat staat voor het implementeren van de nieuwe en nuttige outputs van je creativiteit. En het goede nieuws: creativiteit is een vaardigheid die iedereen aan kan leren.

Het overslaan van de ontwikkeling van creativiteit van de verschillende mensen in de organisatie en het creatieve klimaat van de organisatie is een belangrijke factor bij het niet slagen van innovaties. Dus als jij WEL succesvol wilt zijn in het continu innoveren van je merk, producten en/of diensten, doe je er goed aan te beginnen met de ontwikkeling van creativiteit. Wanneer jij de leiding wilt nemen in de creatieve ontwikkeling van je omgeving, maakt het niet uit welke hiërarchische rol je vervult. Vanuit elke positie in de organisatie kun je mensen enthousiasmeren en beïnvloeden.

Doe onderstaande scan om te achterhalen hoe het gesteld is met jouw creatieve leiderschap. Scoor jezelf op de verschillende dimensies die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van creativiteit in jouw organisaties en zie waar je je krachten kunt inzetten en waar nog wat te winnen valt.

Tip: laat mensen in je omgeving dezelfde checklist invullen en kijk waar je elkaar kunt aanvullen om samen met kracht het verschil te maken!

En mocht je naar aanleiding van je uitkomsten eens willen sparren over het maximaliseren van je kracht of het verder ontwikkelen van bepaalde punten die nog wel wat aandacht nodig hebben, kun je altijd contact met ons opnemen!