Diversiteit is een groot goed in onze huidige maatschappij en organisaties. Een goede balans tussen mannen en vrouwen op topposities is al jaren punt van aandacht. En meer en meer organisaties besteden bewust aandacht aan culturele diversiteit. Niet alleen om vrouwen en mannen of mensen uit verschillende culturen gelijke kansen te geven. Maar vooral ook omdat we zien dat diversiteit positieve effecten heeft op de resultaten van de organisatie. Door vanuit verschillende perspectieven, achtergronden en mindsets naar dezelfde doelen te kijken, zie je meer en bereik je meer. Je bewandelt niet alleen die ene weg naar Rome waar je misschien wordt tegengehouden door een obstructie. Nee, je bewandelt samen meerdere wegen, waardoor je elkaar kunt helpen de juiste route te nemen en je hebt samen ook nog meer gezien onderweg wat je kunt delen met elkaar!

Wat we bijna nooit zien in organisaties, en wat minstens net zo belangrijk is, is de ontwikkeling van een creatief diverse organisatie. Juist wanneer je te maken hebt met snel op elkaar volgende veranderingen. En wie heeft dat tegenwoordig niet? Als je snel en effectief wilt reageren op veranderingen in je organisaties of omgeving heb je creativiteit nodig. En die zit in iedere organisatie. Het is alleen in 9 van de 10 gevallen niet blootgelegd. We denken bij creativiteit vaak aan het bedenken van dingen en het creëren van mooie dingen. Maar er is zoveel meer creativiteit die belangrijk is in organisaties. Hoe bewuster je je bent van de kracht van creativiteit in al zijn vormen, hoe beter je het bewust aan kunt zetten.

Iedereen is creatief op zijn eigen manier. En er is een moment waarop ieders creativiteit het beste tot z’n recht komt. Grofweg zijn er vier creativiteitstypen die allemaal een belangrijke rol kunnen innemen in een bepaalde fase van een verandering of innovatie. Wanneer je een creatief divers team samenstelt waarin de verschillende typen elkaar aanvullen en ieder zijn moment pakt om creatief te schitteren, ben je verzekerd van gedegen creativiteit die het werkelijke probleem oplost.

Het begint met de verhelderaar:

Er zijn mensen ontzettend creatief in het verhelderen van het probleem. Te vaak gaan we aan de slag met de oplossing van het verkeerde probleem. Simpelweg omdat we onvoldoende naar het zogenaamde probleem hebben gekeken. Als je een teamlid hebt dat creatieve wegen weet te vinden om het probleem vanuit verschillende kanten te bekijken en verschillende betrokkenen weet te bevragen over de aard van het probleem, krijg je ofwel een scherper beeld van het geïdentificeerde probleem waar je mee aan de slag moet of komt het werkelijke probleem boven tafel. En voor de duidelijkheid. Er hoeft geen probleem te zijn. Je kunt ook pro actief verhelderen welke kansen je op kunt pakken om gave dingen voor je organisatie en je klanten ta maken. Ook hier kan de verhelderaar helpen.

Dan kunnen ideeëngeneratoren los op oneindig veel gave ideeën:

Dit is de klassieke rol die de meeste mensen zien voor de creatieveling. Degene die altijd 100 ideeën heeft of meerdere opties bedenkt voor elke keuze die te maken is. Ideeën generatoren zijn inderdaad heel belangrijk als je voorbij de voor de hand liggende ideeën en opties wilt komen en als je in een zee aan mogelijkheden wil duiken. De ideeën-generator verdient een belangrijke plek wanneer de verhelderaar het probleem of de kans heeft blootgelegd. Vraag dan een ideeën-generator om los te gaan en opties te bedenken. Bedenk je wel. Aan ideeën alleen heb je niks. Het geeft lekkere energie, maar als het bij een idee blijft, kom je er geen steek verder. Pas wanneer je de ideeën vervolgens geeft aan een creatieve ontwikkelaar, komen ze tot leven…

Een gaaf idee blijft een droom tot het ontwikkeld wordt door de ontwikkelaar:

Een gaaf idee dat echt buitengewoon is, is niet zo makkelijk op te pakken, waardoor veel bijzondere ideeën een zachte dood sterven of weer zo worden gedownsized dat ze niet meer bijzonder zijn. Tenzij je bijzonder creatieve ontwikkelaars in je team hebt die de verbeeldingskracht hebben om een bijzonder idee handen en voeten te geven en het om te buigen naar een bruikbaar idee, zonder in te boeten op de creativiteit en bijzonderheid van het originele idee.

En het komt echt tot leven wanneer het echt wordt uitgerold door de implementator:

Wanneer je gezegend bent met een goed ontwikkeld bijzonder idee kan het niet meer mis gaan, zou je denken… Mis! Het is juist vaak bij de implementatie waar het alsnog fout gaat. Op papier en in de plannenfase kun je vaak dromen over mogelijkheden. Wanneer je bij het implementeren te maken krijgt met verschillende stakeholders en regels loop je het risico dat je bijzondere oplossingen vervangt door meer doorsnee alternatieven om weerstanden en onbegrip bij betrokkenen weg te nemen en daarmee de weg naar implementatie vrij te maken. Daarom is het zo belangrijk creatieve implementatoren in je team te hebben die de vaardigheid bezitten om te implementeren en de omgeving aan boord te krijgen zonder concessies te doen aan het bijzondere karakter van je innovatie.

Creatieve diversiteit dus! En het zou mij niet verrassen als dit hand in hand gaat met diversiteit op man/vrouw, cultuur en dergelijke, want het zijn de diverse achtergronden die maken dat we vanuit verschillende perspectieven denken en bepaalde vaardigheden sterker hebben ontwikkeld dan anderen.

Hoe weet je wie welke vaardigheden of voorkeuren heeft in het creatieve proces? De simpelste manier is om het met elkaar te bespreken. Waar krijgen mensen energie van? Dat zijn vaak de aspecten waar ze ook goed in zijn. Want creativiteit is hard werken en als je het leuk vindt zet je die extra stap om iets bijzonders voor elkaar te boksen. En als je echt een assessment wil doen. Als individu of als team, dan kun je bij Matterz terecht voor de FourSight test. Wij zijn gecertificeerd om deze wetenschappelijk gevalideerde test uit te voeren. Neem gerust contact op als je er meer over wil weten.