De menskant van verandering en innovatie

Kijk jij met bewondering naar innovatieve organisaties, zoals Google en Spotify, en vraag je je af hoe je hun voorbeeld kunt volgen in jouw organisatie? Het antwoord is simpel. Door niet naar buiten te kijken, maar naar binnen. Alles wat je nodig hebt om een innovatieve organisatie te ontwikkelen waar de energie vanaf spat, omdat alle medewerkers gedreven zijn om het beste uit zichzelf en de organisatie te halen, is er al.

Als je de inspiratie buiten jezelf zoekt, word je hooguit een kopie van een ander. Uniek en sterk word je als je je eigen droom creëert en realiseert met de kracht van je eigen mensen. Laat ze ontdekken hoe ze impact maken door te doen wat ze het allerliefste doen. Matterz helpt organisaties dit te doen door creativiteit, communicatie en co-creatie.

Onze aanpak

Te vaak wordt er een blik consultants opengetrokken om de problemen van organisaties op te lossen. Zij nemen de boel over en zenden informatie. Gevolg: geen betrokkenheid, geen eigenheid, geen eigenaarschap. Bij Matterz doen we het anders. We nemen het niet over, maar komen naast je staan. We luisteren naar de uitdaging en opperen verschillende ideeën en helpen jouw ideeënstroom op gang. Dan bedenken we samen hoe we deze ideeën kunnen laten laden en dragen door de medewerkers. We werven medewerkers om te participeren. Dat is dubbele communicatie voor je begonnen bent. Ten eerste genereer je met je campagne aandacht voor het onderwerp waar je mee aan de slag wilt EN je verleidt je eigen mensen om er echt deel van uit te maken. We stellen teams samen zo samen die zo divers zijn dat ze samen tot de beste resultaten voor de klus komen. We geven iedereen datgene wat nodig is om de plannen werkelijk tot leven te brengen. En natuurlijk haken wij aan wanneer het nodig is. Want wij weten ook wel dat je soms geleefd wordt door de waan van de dag. Dan doet een duwtje in de rug en wat inspiratie van buitenaf wonderen.

Wij helpen je groeien door een slimme combinatie van creatief leiderschap, communicatie en co-creatie

Het begint met creativiteit….

Voor innovatie komt creativiteit. Deze termen worden vaak onterecht door elkaar gebruikt. Creativiteit betreft de productie van ideeën die nieuw en nuttig zijn. Innovaties ontstaan wanneer deze ideeën worden geïmplementeerd. Dus iedere organisatie die voorop wil blijven lopen en zich wil blijven vernieuwen, doet er goed aan de creatieve mindset, skillset en toolset van alle mensen te ontwikkelen. Als je je mensen creativiteit cadeau geeft, ontwikkelen ze het vermogen en de zin om de gaafste dingen te bedenken en mogelijk te maken. Bedenk je eens hoeveel prachtige meer cadeaus dat de organisatie oplevert! 

We helpen je creatieve diversiteit in teams aan te brengen en hongerig te maken naar verandering door iedereen datgene voor te schotelen waar ze graag voor aan tafel schuiven. En last, but not least. We helpen je een creatief klimaat creëren waarin je mensen zich aangemoedigd, uitgedaagd en gefaciliteerd voelen om hun creativiteit in te zetten om samen gave dingen te maken.

Het groeit met communicatie

Als jij de wens hebt een organisatie te ontwikkelen waar creativiteit in het DNA van al je mensen komt, zodat ze altijd kansen kunnen creëren en pakken, dan is communicatie key. En met communicatie bedoelen we niet het traditionele zenden van informatie en maar hopen dat het doorkomt. Effectieve communicatie ontwikkelen we samen. Bij Matterz geloven we dat de top van de organisatie kraakhelder haar visie moet communiceren, zodat helder is waar de organisatie voor staat en gaat. En dan is het aan alle betrokkenen in en rond de organisatie om invulling te geven aan die visie. Door mensen uit te nodigen hun betrokkenheid vorm te geven en te delen, creëer je een cultuur waarin persoonlijke voorbeelden en verhalen worden gedeeld. De authentieke communicatie die dan ontstaat, weerspiegelt de gezamenlijk gedragen droom weerspiegelt. Matterz helpt met de opzet en facilitatie van communicatieconcepten die in de breedste zin door de organisatie worden gedragen.

En het komt tot leven door co-creatie

De ruimte om met elkaar gave dingen te bedenken en te creëren. Dat is wat we bij Matterz initiëren. We nodigen mensen uit verschillende lagen van de organisatie uit om samen activiteiten te ontplooien die de visie tot realiteit maken. We helpen creatief diverse teams samen te stellen die enthousiast zijn om hun eigen innovatiekracht in te zetten om de organisatie verder te brengen. Waarom zou je het kleine toplaagje de plannen laten bedenken en het grote risico lopen dat de rest van de organisatie zich er niet of amper in herkent en het daarom niet omarmt. Dat terwijl je ook de keuze hebt om gebruik te maken van de collectieve intelligentie, innovatie- en slagkracht om met elkaar fantastische dingen te bedenken en te realiseren. Dingen die daarmee direct door een veel grotere groep ambassadeurs uit de organisatie worden gedragen en overgedragen. Medewerkersbetrokkenheid en tevredenheid gegarandeerd! Als je dan toch de kunst af wil kijken van succesvolle innovatieve organisaties, dan is dat de succesfactor!

En daar waar de drie stromen samenkomen, ontstaat een zee van mogelijkheden…  

In co-creatie communicatie maken met multidisciplinaire teams die creatieve vaardigheden bezitten, leidt tot communicatie die eruit springt en heel eigen is. En hoe vaker jullie de creativiteit toepassen, hoe groter jullie innovatie- en veranderkracht wordt. Jullie gaan stap voor stap meer ontdekken.

Benieuwd naar wat wij voor jullie kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Meer informatie

Over Matterz

Matterz biedt methoden, communicatie strategieën en op maat gemaakte begeleiding om mensen en organisaties te helpen groeien in onze continu veranderende wereld. Of je nou onzekerheid ervaart omdat de bekende scope niet langer de juiste oplossing vormt voor nieuwe uitdagingen. Of dat je juist veel nieuwe kansen ziet en wilt pakken. Onze werkwijze vergroot openheid en tolerantie voor verandering, waardoor weerbaarheid, flexibiliteit en creatieve capaciteit groeit. We stellen mensen in staat op elk moment hun creativiteit en vindingrijkheid aan te boren om flexibel met nieuwe problemen of uitdagingen om te gaan en vanuit nieuwe inzichten en innovatieve ideeën tot doeltreffende oplossingen te komen. Tegelijkertijd zetten we communicatie in die de betrokkenheid en de kracht van mensen op alle plekken in de organisaties aanzet zodat iedereen actief een waardevolle bijdrage kan leveren aan de groei van de organisatie.

Over Anneke

Anneke is de oprichtster van Matterz, spreker en communicatie en creativiteitscoach en -facilitator. Sinds het behalen van haar Master in Communicate in 1995 faciliteert zij communicatie binnen diverse organisaties. In 2008 startte Anneke haar eerste bedrijf, Zin Communicatie & Marketing om de menskant van communicatie te bevorderen binnen grote veranderprogramma’s van corporate ondernemingen. Sinds die tijd heeft zij diverse studies in creatief denken afgerond, waaronder haar Master of Science in Creativity and Change Leadership in New York in 2018. De specialisatie van haar Master heeft geleid tot de oprichting van Anneke’s volgende bedrijf, Matterz, waarvoor ze een methodologie heeft ontwikkeld die het ook voor middelgrote tot kleinere organisaties bereikbaar maakt effectief aan de slag te gaan met de ontwikkeling van het creatieve potentieel van de organisatie en haar mensen.

Anneke kan als geen ander de creativiteit blootleggen en aanzetten. Met de diverse professionals uit haar ruime internationale netwerk, zet zij altijd een team neer dat elke organisatie helpt de creatieve diversiteit naar boven te halen om verrassende resultaten te behalen.

Over Friends

Matterz is een gedreven en creatieve organisatie met een flexibel netwerk van experts waar voor elke opdracht het juiste team wordt samengesteld. Diverse professionals vanuit de hele wereld begeleiden ondernemers, leiders en teams in kleine tot middelgrote organisaties om zelf effectief aan de slag te gaan met de ontwikkeling van het creatieve potentieel van de organisatie en alle mensen.

Voor de communicatie en innovatietrajecten werken we samen met individuele consultants en onze bevriende adviesbureaus. Voor het faciliteren van creatieve processen kunnen we putten uit een breed scala van professionals en masters uit Europa, Noord- en Zuid Amerika. Om onze evenementen uniek en effectief te maken, werken we samen met onder andere acteurs, improvisatiedeskundigen en fysiek en mentaal sterke personal trainers. En last, but not least, onze creatieve ontdekkingsreizen over de wereld, stellen we samen met local heroes in universiteiten, innovatieve ondernemingen en outdoor specialisten die ons alle hoeken van het land laten zien.

Tot onze onze vrienden behoren: International Center for Studies in Creativity – State University NY, Universiteit Bucaramanga Colombia,, School of Creative Thinking, Stay Future Proof, Karin van Geelen – Groei en Ontwikkeling, Boom Chicago, Brainbody – Louis Wijdenbosch, Jeannette MedemaCreativiteit en de Natuur