Boek Matterz

Succesrecepten voor sterrenteams

Verandering van Spijs is de invulling van mijn wens om organisaties te helpen zelf een creatief klimaat te creëren. Een boek dat mensen binnen de organisatie handvatten biedt om, in de schaarse tijd die ze hebben, creativiteit te vergroten en (pro)actief te participeren in het continu verbeteren van de organisatie.

Het is een managementkookboek met succesrecepten voor organisaties in beweging. Succesvol veranderen in vier fasen, menugangen dus; uit elke gang kun je het gerecht kiezen dat het best past bij jouw organisatie en verandering. Voor je aan de slag gaat met creatieve gerechten, is het handig alles goed voor te bereiden (mise en place). Dan kun je aan de slag met ontwikkeling van creativiteit (amuses). Er moet honger naar de verandering ontstaan (voorgerechten). Vervolgens moet je aan het werk met de hoofdmoot; het bedenken en vormgeven van de verandering (hoofdgerechten). En tot slot wil je kunnen smullen van de kers op de taart wanneer de verandering door de implementatie een feit wordt (nagerechten).

Het is geen zware theoretische kost, maar een mix van theorie, praktijk en werkvormen. Elk hoofdstuk is namelijk opgebouwd uit de volgende ingrediënten:

  • De denkkracht die effectief is in deze fase van de verandering
  • Een ervaringsdeskundige vertelt hoe de denkkracht hem heeft geholpen in deze fase
  • Hoe betrek je je teamleden en andere stakeholders om samen de verandering vorm te geven?
  • Vijf veranderrecepten om je te inspireren of om direct mee aan de slag te gaan
  • André Gerrits, chefkok van ‘t Amsterdammertje, luidt elk hoofdstuk uit met zijn ervaring als ondernemer, restaurateur en leider van een keukenbrigade. En natuurlijk sluit hij elke menugang af met een passend recept om thuis te proberen.