Wat vind jij… zaken en liefde mixen? Of strikt gescheiden houden?

Tijdens mijn opleiding in leadership op Harvard leerde ik (naast heel veel moderne inzichten) over historische perspectieven op succesvol zakendoen. Defoe en Franklin wijten succes aan deugdelijkheid en reputatie. Marx ziet geld als het grootste goed en daarmee heeft hij de bezitter van veel geld hoog staan. En Shakespeare’s Achilles’s succes werd gekoppeld aan bikkelen en beulen.

Gelukkig bestudeerde ik in diezelfde tijd voor mijn Master in Creativity ook E. Paul Torrence, waar ik als een blok voor viel omdat hij “The importance of falling in love with something.” als succesfactor bepleitte en bewees. Verliefd worden op je droom, je beeld van de toekomst, is de drijvende kracht achter toekomstige prestaties.

Lees de verschillende perspectieven en bepaal dan of jij de liefde een kans wilt geven in jouw werk.

Zowel Defoe als Franklin maken een statement voor deugdzaamheid. Als je krediet wilt krijgen voor een bedrijf in Engeland of de VS, moet je geloofwaardigheid aantonen (lees 17e/18e eeuw…). Met goede deugdzaamheid koop je dat. Handelaren die zich goed gedragen, die laten zien dat ze betrouwbaar zijn en die laten zien dat ze goed werken, maken meer kans op een lening om hun bedrijf te starten/uit te voeren. Defoe houdt zich bezig met een meer theoretische kijk op de zaak in “The Complete English Tradesman”, waar Franklin zijn eigen ervaringen deelt in “The Portable Benjamin Franklin”, zonder zich in te houden. Hij toont geen enkele vorm van bescheidenheid. Beide schrijvers benadrukken het belang van “een goede naam”.

Reputatie is en was altijd al belangrijk. Je op je best gedragen is één manier om dat te bereiken. En ervoor zorgen dat je niet het onderwerp bent van slechte roddels is een andere. Defoe deelt dit prachtig in het ouderwetse voorbeeld van de roddelende dames die het vermogen tonen om de zaak te ruïneren. Dit zwartmaken en kapotmaken kan worden tegengehouden of voorkomen door goed gedrag, als je ze eenmaal in je winkel hebt EN door zelf weg te blijven van roddelen.

De tips van Defoe en Franklin in een notendop: werk hard, doe niet mee aan roddels, wees de beste in je vakgebied en toon vertrouwen in je investeerders door hun investeringen slim te gebruiken en leningen terug te betalen.

En wat als je geen lening nodig hebt, maar zo rijk bent dat je gewoon een goede reputatie kunt kopen? Dan kom je terecht in Marx’ “Economische en filosofische manuscripten van 1844”. Hij stelt dat geld het hoogste goed is en dat daarom de bezitter goed is. Als je geld hebt, hoef je niet oneerlijk te zijn, dus word je verondersteld eerlijk te zijn. Je hebt geen hersenen nodig, want met geld kun je slimme mensen kopen. Zelfs lelijk zijn is geen probleem voor de rijken, want ze kunnen een mooie partner kopen om er beter uit te zien…

Dus de tip van Marx’ lezing zou kunnen zijn: zorg ervoor dat je rijk wordt en de wereld zal veranderen in één gelukkig Disneyland…

En nu komen we ergens. We komen op een plek waarvan ik denk dat we daar niet moeten zijn. Met mijn medestudenten en Leadership professor hadden we een discussie over het feit dat je bereid moet zijn om alles op te offeren om de leiding te hebben in je werkgebied. Je moet zoveel en zo hard werken als je kunt, want als je dat niet doet, zullen anderen je voorbij rennen om je plaats in te nemen.

Ook verwijzend naar Achilles’ die een schop onder zijn kont krijgt van zijn Griekse generaals die Ajax voor hem plaatsen om zijn ego te kraken en hem weer zo goed mogelijk te laten zijn in het afslachten van meer Trojanen.

Ik zie ook dat mensen alles opofferen om geld te verdienen, misschien omdat ook zij geloven in de cynische Marx-theorie dat je met geld alles kunt kopen. Maar kun je er ook geluk en succes mee kopen?

Je zou denken dat iedereen vindt dat 24/7 werken, je vervreemden van je familie en vrienden en je naar gedragen niet de beste manier is om de leiding te nemen… Toch zien we ook nog steeds (bedrijfs)culturen waar dit gedrag wordt gemodelleerd en gevolgd. Gelukkig zijn er wel steeds meer voorbeelden waar het resultaat telt en niet het aantal uren dat je op kantoor of elders online doorbrengt. En we zien steeds meer aandacht ontstaan voor geluk op de werkvloer, omdat steeds meer bekend wordt over het effect van (werk)geluk op (werk)succes en geld.

Gepassioneerd zijn over je werk geeft je plezier. Dus als je 24/7 aan het werk bent, voelt het tenminste als 365 vakantiedagen. Wanneer mensen meer passie hebben voor hun werk en meer positieve gevoelens krijgen, breidt dit hun repertoire aan hulpmiddelen uit om taak-gerelateerde problemen op te lossen. En gepassioneerd zijn over het werk zorgt ervoor dat de slechte dingen op het werk niet zo slecht lijken. Passie voor het werk zou de negatieve effecten van taakconflicten verminderen en de werktevredenheid verhogen. De kans op volledige betrokkenheid is groter bij werknemers met passie dan bij werknemers die dit niet hebben.

Dit zijn slechts enkele inzichten van onderzoekers. Niet door mij verzonnen. Maar ik geloof er echt in en ik zie hoe het vermogen om problemen op te lossen, volledige betrokkenheid en geluk je tot leider kunnen maken.

Wie zou jij je geld toevertrouwen? Of voor/met wie zou je willen werken? De gepassioneerde ondernemer of leider die intrinsiek gemotiveerd is en de drive heeft om dingen tot een succes te maken vanwege zijn geloof in wat hij doet?

Wie bewonder je meer en bestempel je met een betere reputatie? Een naar persoon die machtig is vanwege zijn geld waarvoor hij niets heeft gedaan om het te verdienen? Of de ondernemers van deze wereld die hun hart en ziel hebben gestoken in iets waar ze in geloven en wat hen hun rijkdom heeft opgeleverd?

En ik zou nog veel meer van dit soort vragen kunnen stellen. Ze zullen allemaal leiden tot het antwoord dat de gepassioneerden kunnen gehoorzamen aan de regels van Defoe/Shakespeare en Franklin, gewoon omdat ze dat willen. Het gaat vanzelf. Ze zijn authentiek.

Daarom volg ik al jaren mijn passie en kom ik op de mooiste klussen terecht waar ik door mijn liefde voor wat ik doe aan mijn reputatie werk, geld volgt en ja, ik inderdaad ook wel een beetje los kan slaan in de uren die ik erin stop soms… Niet omdat het moet, maar uit liefde voor het vak, klanten en resultaten.

Let LOVE RULE! Happy Valentine