In week 1 van het nieuwe jaar wordt er bovengemiddeld veel gesproken over slechte gewoonten, waaronder ook de “lichtere” verslavingen en er worden plannen gemaakt om ervan af te komen. Nu, in week 4 van dit nieuwe jaar, zijn er al veel slachtoffers gevallen waarbij de verslaving het heeft gewonnen van de wilskracht. Voor die mensen (en ook voor alle anderen) heb ik verzachtend nieuws…. Verslavingsgevoeligheid kan je leven redden….. Mits je de juiste verslaving kiest. Kies verstandig, kies VERRASSING!

Dankzij de veelheid aan nieuwe ontwikkelingen en technologieën en data kunnen we steeds meer voorspellen. We weten dagen vooruit wat voor weer het wordt. We weten exact wat we kunnen verwachten als we op reis gaan of uit eten gaan en marketeers en slimme systemen bieden jou de boeken, kleding en apparaten aan die exact voldoen aan de jou bekende wensen. Hierdoor ga je niet meer speuren en loop je de kans mis om op verrassende andere gedachten te worden gebracht. Deze handige hacks maken jouw leven zeker eenvoudiger en dat is goed nieuws. Een zekere mate van voorspelbaarheid kan je leven enorm vergemakkelijken en nog belangrijker, het kan stress en angst wegnemen. Maar ben je je ook bewust van de keerzijde van de medaille?

Wist je dat teveel voorspelbaarheid (lees: te weinig verrassing) kan leiden tot verveling. En dat is niet alleen vervelend, maar ook een gevaar voor onze gezondheid! Verveling kan namelijk leiden tot hopeloosheid en depressie. Gelukkig is er een goede drug voor. Namelijk verrassing! Het is de drug waar ons brein van naturen om smeekt.

Eigenlijk is het vreemd dat wij mensen geneigd zijn verrassing zoveel mogelijk uit ons leven te bannen en voorspelbaarheid een belangrijkere rol te geven. Want Amerikaanse onderzoekers toonden aan via MRI scans dat wij juist verslaafd zijn aan verrassing. Het is, zoals zij zeggen” “like crack for the brain”. De onderzoekers hebben gemeten of de brein activiteit sterker veranderde bij bekende of bij onbekende stimuli. Als jij heel blij wordt van al het gemak dat voorspelbaarheid met zich meebrengt, ben je wellicht verbaasd dat je pleziercentrum in je brein bij een MRI scan als een kerstboom oplicht bij onvoorspelbare stimuli. Dit toont aan dat wij mensen zijn ontworpen om te snakken naar het ONvoorspelbare.

Deze zelfde onderzoekers ontdekten ook dat verrassing aan de basis ligt van gedragsverandering. Wanneer we worden blootgesteld aan nieuwe, dus onbekende stimuli, moeten we ons aanpassen en dat drijft ons tot leren. Hoe mooi is dat!?

Dus…het jaar is nog jong. Jong genoeg voor een nieuw voornemen. Het voornemen om je in 2020 vaker te laten verrassen. Ga dit jaar van tijd tot tijd spontaan naar buiten om je onverwacht door en door nat te laten regenen. Kies een boek op de titel of de coverfoto en laat je verrassen door de inhoud. En als dat allemaal best mee blijkt te vallen of misschien best leuk blijkt te zijn, kun je misschien ook wel de teugels in je werk een beetje loslaten en je nieuwsgierigheid je de weg laten wijzen…